dijous, 4 de desembre de 2014

II Jornades de Memòria Històrica

Fina Ferrando, del Grup de Recerca Històrica de Sant Celoni, fa una valoració de les II Jornades de Memòria Històrica de Sant Celoni.

Raimon canta : Qui perd els seus orígens, perd identitat i nosaltres podem dir: un poble que oblida o desconeix el seu passat, no pot construir la seva identitat.

Totes les societats o comunitats necessiten conèixer el seu passat, llunyà i recent, per entendre el seu present  i tenir eines que els permetin construir un futur millor.

I ens felicitem perquè l'Ajuntament de Sant Celoni ha entès que calia començar aquesta tasca, quasi oblidada fins al present. I ho fa impulsant el Grup de Recerca de la Memòria Històrica i organitzant les Jornades de la Memòria Històrica de Sant Celoni, amb la col·laboració d'altres entitats del poble, com la Biblioteca l'Escorxador .

L'any passat, i sempre per les Festes de Sant Martí, es van fer les I Jornades dedicades a l'Èxode després d'una guerra: L'Exili Republicà i enguany s'han fet les II Jornades amb el tema : L'evolució política i social a Catalunya i Sant Celoni durant la II República (1931-1936).

El format ha estat el mateix: un primer  divendres amb una conferència d'un historiador/a (Rosa Torán per l'Exili i Pelai Pagés per la II República) en la qual ens han parlat d'aquella època a l'Estat espanyol i a Catalunya i un segon divendres en què Josep María Abril ens ha explicat el que va passar a Sant Celoni en el mateix període.

També hem presentat dues exposicions de fotos: l'una cedida per Òmmium Cultural, sobre la Retirada a Prats de Molló i l'altra, de fotos del Sant Celoni de l'época de la II República. I la Biblioteca l'Escorxador ha elaborat una Guia de lectura amb tots els documents escrits i audiovisuals que s'hi poden trobar sobre els dos  temes.

El 14 de novembre d'enguany vam convidar 3 persones grans del poble per tal que ens expliquessin els seus records de la II República. Cal escoltar aquests testimonis, ara que hi som a temps. La història oral és molt valuosa i estem fent gravacions per guardar aquests retalls del nostre passat.

El viatge d'alumnes de l'Institut Baix Montseny a Mauthausen del 2012, amb l'Amical de Mauthausen, va propiciar la recerca sobre els celonins deportats als camps de concentració nazis i, en les I Jornades, l'Ajuntament es va comprometre a posar una placa a Mauthausen en memòria dels 8 celonins que van patir i morir allà i a subvencionar parcialment els futurs viatges d'estudiants a Mauthausen. A les II  Jornades, les alumnes que van anar a aquest camp al maig, van explicar la seva experiència.

Creiem que aquest és el camí: treballar plegats per fer conéixer el nostre passat escoltant i recollint les experiències, sovint traumàtiques, que van viure aquelles persones. I explicar als celonins, i als joves en particular, el que va passar per contribuir a formar ciutadans més compromesos.

El gran nombre de persones que han assistit a les Jornades avalen l'interès dels celonins per la seva història i ens animen a continuar la immensa tasca que encara queda per fer.


Fina Ferrando

Grup de Recerca Històrica de Sant Celoni
Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada